Menu

Andere soa

Bron: www.soaaids.nl

Je kan meer informatie over soa's vinden op deze website http://www.cdc.gov/std/default.htm

Chlamydia

Chlamydia is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Chlamydia kan opgelopen worden door penetratie maar ook door direct contact van slijmvliezen. Wie besmet is met chlamydia vertoont niet altijd symptomen maar is wel besmettelijk voor andere partners. De behandeling bestaat uit een antibioticakuur, en bij voorkeur wordt de seksuele partner ook behandeld. Wordt deze soa niet behandeld dan kunnen complicaties optreden zoals buitenbaarmoederlijke zwangerschap, onvruchtbaarheid en bijbalontsteking.

Klachten vrouw: branderig gevoel bij het plassen, slijmerige afscheiding ter hoogte van de vagina of anus. Ook pijn in de onderbuik en bloedverlies tussen de menstruatie door.
Klachten man: pijn bij het plassen of wat afscheiding uit de penis of anus.

Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Door onbeschermd seksueel contact kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie van de vagina, plasbuis en keel oplopen. Gonorroe is goed te behandelen en te genezen met een antibioticumkuur. Aangezien vrouwen meestal geen last hebben van symptomen wordt deze infectie niet altijd ontdekt. Onvruchtbaarheid, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en infectie van het kind tijdens de bevalling kunnen complicaties zijn van een onbehandelde gonorroe. Bij de man kan er een ontsteking van de prostaat of bijbal optreden.

Klachten vrouw: toename van vaginale afscheiding, tussentijdse bloedingen en pijn bij het plassen.
Klachten mannen: pusachtige groene of gele afscheiding uit de plasbuis en branderig gevoel bij het plassen.

Syfilis

Syfilis is een ernstige soa en wordt veroorzaakt door een bacterie. Die nestelt zich in eerste instantie in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden.

Klachten: een syfilisinfectie bestaat uit verschillende fases. Enkele weken na de infectie zal er een zweer ontstaan op de plaats van de infectie. Deze verdwijnt spontaan maar de bacterie zal zich via de bloedbaan verspreiden over het hele lichaam. Enkele weken tot maanden nadien verschijnen er vlekken over het hele lichaam (vooral handpalmen en voetzolen). Ook deze verdwijnen vanzelf. Is de infectie nog niet behandeld dan kunnen jaren nadien organen beschadigd geraken.
De behandeling bestaat uit enkele penicilline-injecties.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus kan overgedragen worden via de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Een acute hepatitis B gaat binnen een half jaar vanzelf over. Een chronische hepatitis B moet behandeld worden met medicijnen. Complicaties zijn levercirrose en leverkanker.Vaccinatie tegen hepatitis B is mogelijk en is aangewezen voor mannen die seks hebben met mannen

Klachten: meestal verloopt een infectie met hepatitis B zonder symptomen en dus onopgemerkt. Klachten kunnen zijn, vermoeidheid, verhoging, spier- en gewrichtspijn, lusteloosheid, misselijkheid, pijn in de bovenbuik en icterus.

Hepatitis C

Hepatitis C is de benaming voor een leverontsteking door infectie met het hepatitis C-virus. Overdracht gebeurt voornamelijk via contact met besmet bloed, bijvoorbeeld bij drugsgebruikers, die elkaars rietjes of spuiten gebruiken. De laatste jaren wordt bij een bepaalde groep geïnfecteerden seksuele overdracht van hepatitis C steeds vaker gezien, namelijk bij hiv-positieve homomannen. Zonder behandeling wordt de infectie bij het grootste deel van de homoseksuele mannen met hiv chronisch. Dit kan uiteindelijk leiden tot complicaties, zoals levercirrose en leverkanker.

Klachten: een infectie met hepatitis C verloopt meestal onopgemerkt. Soms geeft het klachten van vermoeidheid en geelzucht.